Ciastka bez cukru
Nadmierna ilość cukru w naszej diecie negatywnie wpływa na nasz organizm. Ale jak tu obejść się bez słodkości? Trudno! Nie trzeba jednak rezygnować ze smacznych przyjemności, ale wykorzystać przepisy na ciastka bez cukru. Można w ogóle nie dodawać tradycyjnego, białego cukru lub zastąpić go zdrowszymi zamiennikami – miodem, ksylitolem, syropem klonowym czy cukrem kokosowym.
Makowe ciasteczka z kaszy jaglanej
Te pyszne, a zarazem zdrowe ciasteczka będą doskonałym dodatkiem do popołudniowej filiżanki kawy lub kubka herbaty. Do ich przygotowania niezbędne będą:
- Ugotowana kasza jaglana – 4 szklanki
- Dojrzały banan
- Słonecznik – 4 łyżki
- Siemię lniane – 4 łyżki
- Mak – 5 łyżek
- Garść rodzynek
- Syrop klonowy lub syrop z agawy – 2-3 łyżki
- Mleko sojowe lub kokosowe – pół szklanki
- Szczypta cynamonu
W maszynce zmiel mak wraz z siemieniem lnianym i słonecznikiem.
Połącz z rozgniecionym bananem, ugotowaną kaszą jaglaną, rodzynkami, syropem klonowym i mlekiem. Dokładnie ugnieć dłońmi i dodaj szczyptę cynamonu. Z masy uformuj małe ciasteczka i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180°C i piecz jaglane ciasteczka przez około pół godziny. W między czasie obróć je na drugą stronę, by upiekły się równomiernie.
W kuchni zacznie unosić się wspaniały aromat pieczonych pyszności!
Pełnoziarniste biszkopty bez cukru
Pyszne ciastka bez cukru to również proste biszkopty wykonane z pełnoziarnistej mąki. Do ich przygotowania nie potrzeba ani wielu składników, ani wiele czasu i pracy. Będą doskonałym dodatkiem do kawy dla dorosłych, ale i wspaniałą przekąską dla dzieci, które mogą zabrać je ze sobą do szkoły na drugie śniadanie. Przygotuj:
- Mąka pszenna pełnoziarnista – 1 łyżka (płaska)
- Mąka z amarantusa – 1 łyżka (płaska)
- Jajko
- Olej rzepakowy – 1 łyżeczka
- Garść suszonej żurawiny
Suszoną żurawinę dobrze jest wcześniej namoczyć, by stała się miękka. Warto ją również posiekać.
Ubij białko i dodaj żółtko. Do masy stopniowo dodawaj olej i wsypuj mąkę. Powinna stać się puszysta i delikatna. Na koniec dorzuć suszoną żurawinę. Przygotowaną w ten sposób masę biszkoptową wylej na rozgrzaną patelnię i podpiekaj z obu stron, aż stanie się rumiane.
Po zdjęciu wysmażonego biszkoptu z patelni, za pomocą foremek do ciastek, wykrawaj z niego fantazyjne kształty biszkopcików!
Bezcukrowe ciastka z batatów
Ciastka bez cukru i to w dodatku przygotowane ze słodkich ziemniaków? A czemu nie! Warto trochę poeksperymentować w kuchni i przygotować takie „bezcukrowe pyszności”. Zamiast cukru, możesz użyć miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego. Oto składniki:
- Upieczony batat
- Masło orzechowe – 3 łyżki
- Otarta skórka pomarańczowa
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- Mąka kokosowa – 100 g
- Mąka ryżowa – 100 g
- Miód – 2 łyżeczki
- Szczypta cynamonu
- Ziarenka z laski wanilii
Do dużej miski wyłóż upieczonego (bez skórki) słodkiego ziemniaka, ugnieć razem z masłem orzechowym, skórką pomarańczową, sodą oczyszczoną, mąką, miodem i przyprawami. Z rozrobionej masy uformuj małe ciasteczka i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180°C i piecz około 20 minut, kontrolując, by się nie przypaliły.
Po wyjęciu z piekarnika, odczekaj aż ciasteczka stwardnieją. Smacznego!.