Artykuły
Sprzęt audio wciąż na topie
Sprzęt audio, również ten drobny, jest wciąż na topie. Sprawdza się w wielu miejscach – w domu, pracy, klubach. Jest niezastąpiony podczas ćwiczeń na siłowni, jak również w samochodzie. To dlatego, że dźwięk towarzyszy nam podczas wykonywania wielu czynności. Jesteśmy przyzwyczajeni do muzyki lecą
Tunery DVB
Tunery DVB to urządzenia, które znajdują się w niejednym domu. Stały się one popularne wraz z zakończeniem w Polsce możliwości odbierania sygnału analogowego. Tunery bowiem dają możliwość odbierania sygnału cyfrowego, który współcześnie jest jedynym sygnałem możliwym do odbierania w Polsce. Współcz
Zastosowanie stali nierdzewnej
W polskich miastach coraz częściej spotkać można modernistyczne budynki. Można różnie oceniać ich estetykę, jednak ich powstawanie jest faktem, z którym musimy się pogodzić. Jednym z popularniejszych materiałów, z których są budowane, jest stal nierdzewna. Ten rodzaj materiału został wymyślony już
Koktajlowa dieta ostatniej szansy
Typowym przykładem diety cud jest kuracja określana mianem ostatniej szansy. Stosowanie się do jej zasad powinno skutkować utratą przeciętnie jednego kilograma w ciągu dnia, co objawia się jednym centymetrem mniej w biodrach, a także w talii. Podczas jej przeprowadzania dozwolone jest spożywanie t
Tradycja kulinarna Północnych Indii
Kuchnia północnych Indii charakteryzuje się tym, że olbrzymi wpływ na nią miała kultura islamu. Muzułmańscy władcy z dynastii Wielkich Mongołów przez wiele wieków kształtowali przyzwyczajenia kulinarne tamtejszej ludności takie, jak unikanie spożywania wieprzowiny i skłonność do łagodniejszych potr
Anchois - jak podawać?
Anchois, czyli sardele europejskie, to małe i tłuste rybki, które stanowią smaczny dodatek do różnorodnych dań. Rybki te są bardzo słone, a do tego pikantne, dlatego nie wykorzystuje się ich w sporych ilościach. Dostępne w postaci filetów, pasty lub koreczków. Z powodzeniem można wykorzystać je do p
Ryba w galarecie
Ryba w galarecie to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej, które często gości na świątecznym stole, weselach i innych przyjęciach. Galarcik z dodatkiem warzyw prezentuje się wykwintnie i stanowi smaczną przekąskę dla gości. Co ważne, ryba w galarecie może być przechowywana dłużej (w lodówce) ni
Czy musztarda jest zdrowa?
Musztarda to zimny sos, który dodaje smaku wielu potrawom. Chętnie dodajemy ją do mięs, wędlin, parówek, kiełbasek i placków tortilli. Jej głównym składnikiem są ziarna gorczycy, które łączy się z octem lub winem. Innymi składnikami musztardy są także sól oraz cukier. Na rynku dostępne są różne rod
Tradycja gwarantuje jakość?
Produkty mogą być chronione nie tylko ze względu na ich pochodzenie geograficzne. Zdarza się również, że specyficzny charakter produktu sprawi, że otrzyma specjalny certyfikat. Oznaczenie „Gwarantowana Tradycyjna Specjalność” jest przyznawane artykułom spożywczym, które funkcjonują na rynku przynaj
Witaminy z grupy B
Szereg naukowych badań prowadzonych w trakcie wysiłku fizycznego, przed i po treningu, pokazuje, że sportowcy wykazują duże zapotrzebowanie na witaminy z grupy B. Ogromne obciążenia fizyczne, ich różnorodność i ciągłość, wpływają na znaczące obniżenie się poziomu tego składnika. www.kznh.org www.j
Skoda Citigo
Najmniejszym autem osobowym koncernu Skoda Auto jest model Citigo. Przynależy on do grupy samochodów miejskich. Odpowiedzialne za jego produkcję są zakłady w Bratysławie, gdzie też powstają dwa podobne pojazdy: Volkswagen up! i SEAT Mii. Samochód charakteryzuje się opływowym kształtem o nieagresyw
Przewody elektryczne – lepsza miedź, czy aluminium?
Aluminium to lekki metal, o czystości technicznej, mający wiele zastosować zarówno w przemyśle, jak i w codziennym funkcjonowaniu człowieka. Jedno z jego licznych sposobów wykorzystywania to przewodnictwo – bardzo dobrze przewodzi zarówno ciepło, jak i elektryczność. W domach jeszcze niedawno powsz