Co jeść w niedoczynności tarczycy?
Niedoczynność tarczycy spowodowana jest zaburzeniami hormonalnymi. Z tego powodu diagnozę i leczenie tej choroby należy odbyć pod opieką endokrynologa.
Niedoczynność tarczycy objawia się skłonnością do tycia, uczuciem zimna i ociężałości, problemami z koncentracją. Choroba ta wymaga zmodyfikowania diety, ponieważ najistotniejszym zadaniem jest dostarczenie odpowiedniej ilości jodu oraz białka.
Jod jest niezbędny w wytwarzaniu hormonów tarczycowych, do których zalicza się tyroksyna i trójjodotyronina. W jakich produktach znajdziemy jod? W dużych ilościach jod występuje głównie w rybach i owocach morza.
W szczególności warto spożywać dorsza, łososia czy śledzia. Pewne ilości jodu znajdziemy również w owocach, warzywach oraz produktach zbożowych.
W tym przypadku jego zawartość zależy od wielu innych czynników. Warto wspomnieć, że niedobory jodu są bardzo powszechnym przypadkiem.
Z tego powodu w Polsce oraz w wielu innych krajach bardzo popularne stało się jodowanie soli.