Czerwona pasta curry
Czerwona pasta curry to pasta niezwykle aromatyczna i ostra. Z pewnością doda wspaniałego smaku różnego typu daniom z kuchni tajskiej, ale i gulaszom mięsnym i warzywnym. Czerwoną pastę curry znajdziemy na sklepowych półkach, ale warto spróbować zrobić ją w domowym zaciszu.
Do jej przyrządzenia będą potrzebne papryczki chili, różne przyprawy i inne składniki. Nie obejdzie się również bez blendera, który zmiksuje wszystkie produkty na gładką masę!
Czerwona pasta curry – przepis
Do wykonania czerwonej pasty curry we własnej kuchni potrzebujesz:
- Papryczki chili – 2-3 sztuki,
- Łodyżki trawy cytrynowej – 2 sztuki,
- Cebula – 1 sztuka
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Czosnek – parę ząbków,
- Korzeń imbiru – mały kawałek,
- Limonka – 1 sztuka,
- Sól – 1 łyżeczka,
- Ziarna kolendry – 1 łyżka,
- Kmin rzymski – 1 łyżka,
- Słodka papryka w proszku – 2 łyżki,
- Ostra papryka w proszku – szczypta,
- Łyżka oleju.
Wykonanie: Pokr ój łodyżki trawy cytrynowej.
Obierz ząbki czosnku oraz imbir, a następnie pokrój je na plasterki. Z czerwonej papryki i papryczek chili usuń gniazda nasienne. Cebulę pokrój na mniejsze części.
Z limonki wyciśnij sok. Na suchej patelni podpraż kmin rzymski i ziarna kolendry. Przygotuj blender kielichowy – wrzuć do niego wszystkie składniki, nie zapominając o przyprawach, zmiksuj produkty na gładką masę.
Do czego pasuje czerwona pasta curry?
Czerwoną wersję pasty curry warto dodawać do potraw kuchni tajskiej, ale również dań z mięsem czerwonym i drobiem, rybami, owocami morza lub tylko z samymi warzywami. Tradycyjnie wyrabiania jest poprzez rozcieranie w moździerzach, ale w domowych warunkach warto pomóc sobie blenderem ręcznym lub kielichowym. Domową pastę można trzymać w lodówce nie dłużej niż 3 tygodnie.
Pastę można też poporcjować, włożyć do woreczków lub pojemniczków i zamrozić, by wyjąć w potrzebnym momencie.