Indyk faszerowany

Indyk faszerowany

Indyk pieczony w całości, a w dodatku faszerowany różnymi dodatkami, to z pewnością danie odświętne. Nie jest to pomysł na szybki i prosty obiad, ale indyk faszerowany okaże się wspaniałym daniem na różnego typu proszone obiady i kolacje. Warto choć raz spróbować przygotować, a później zasmakować indyka w takiej postaci! Pieczony indyk powinien być soczysty i delikatny, a jego nadzienie musi podkreślać aromat dania. Do farszu warto zatem wykorzystać świeże i suszone owoce, które nadadzą daniu wspaniałego smaku!

Składniki potrzebne do przygotowania indyka faszerowanego

Do przygotowania tego smacznego dania będą potrzebne:

  • Indyk w całości,
  • Jabłka o lekko kwaśny smaku – 2 szt,
  • Gruszka – 1 szt,
  • Suszone śliwki – 2 garście,
  • Suszona żurawina – 2 garście,
  • Suszone morele – 2 garście,
  • Majeranek,
  • Tymianek,
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie indyka faszerowanego

Możesz kupić indyka od razu gotowego do pieczenia, to jest pozbawionego wnętrzności lub wykonać tę czynność samodzielnie w domu. Usuń jego wnętrzości oraz dokładnie umyj mięso. Co ważne, przygotowanie indyka faszerowanego zaplanuj z wyprzedzeniem, ponieważ na dzień przed, trzeba namoczyć mięso w solance (1 łyżka soli na 1 litr wody). Indyk powinien moczyć się w wodzie z solą przez całą noc, dzięki czemu pieczone mięso będzie soczyste.

Indyka, którego wyjmiemy z solanki, musimy osuszyć. Do wnętrza indora należy włożyć składniki wskazane w przepisie – wszystkie owoce świeże (pokrojone na kawałki) i suszone (posiekane lub w całości). Tak nadzianego indyka najlepiej zaszyć na czas pieczenia, dzięki czemu składniki nie wypadną. Przed włożeniem indyka do piekarnika, natrzyj go porządnie solą, pieprzem, suszonym majerankiem i suszonym tymiankiem. Ułóż mięso na blaszce wysmarowanej odrobiną oleju.

Nagrzej piekarnik do 170-180°C i włącz funkcję termoobiegu. Włóż blaszkę z indykiem i piecz mięso przez parę godzin (2-3 godziny). 1 kilogram indyka potrzebuje około 40-45 minut pieczenia, dlatego dostosuj czas do masy mięsa.

Co jakiś czas podlewaj indyka tłuszczem, który zacznie wytapiać się z mięsa.

Montaż oczyszczalni ścieków