Kruche ciasteczka imbirowe
Kruche i aromatyczne ciasteczka imbirowe są bardzo proste w wykonaniu, ale mimo całej swojej prostoty smakują wyśmienicie! Wypieczone w fantazyjnych kształtach i podane w towarzystwie pachnącej kawy, rozgrzewającej herbaty lub ciepłego mleka na pewno umilą każde popołudnie! W jesienne lub zimowe wieczoru warto podjadać je z kubkiem słodkiego kakao lub gorącej czekolady. W takim zestawie od razu poprawiają humor! Warto wypiec takie ciasteczka imbirowe bez okazji, jak i na święta Bożego Narodzenia lub Wielkiej Nocy.
Składniki na kruche ciasteczka imbirowe
Do wykonania smacznych ciasteczek będą potrzebne poniższe składniki:
- Mąka – 1 szklanka,
- Jajka – 2 sztuki,
- Masło – 120 g,
- Cukier puder – 100 g,
- Cukier trzcinowy – 2 łyżki,
- Cukier waniliowy – 1 małe opakowanie,
- Mielony imbir – 1 łyżeczka,
- Cynamon – szczypta,
- Sól – szczypta.
Pieczenie ciasteczek imbirowych
Za pomocą przesiewacza do mąki, przesiej mąkę. Dodaj do niej cukier puder, opakowanie cukru waniliowego, szczyptę soli, łyżeczkę mielonego imbiru, szczyptę cynamonu oraz masło. Posiekaj ciasto przy pomocy specjalnej siekaczki do ciasta kruchego.
Do składników dodaj jedno jajko i zacznij wyrabiać ciasto. Wyrobioną masę przełóż do miski i włóż do lodówki na około godzinę. Po upływie czasu, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na stolnicy. Pamiętaj, by podsypywać blat lub stolnicę mąką, aby ciasto nie przywierało do powierzchni. Przygotuj różnokształtne foremki do ciastek i wykrawaj z rozwałkowanego ciasta przyszłe ciasteczka. Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem i przełóż na nią wykrojone kształty.
W osobnej miseczce roztrzep drugie jajko i posmaruj nim każde ciasteczko. Wierzch ciastek obsyp cukrem trzcinowym. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, włóż blaszkę i piecz kruche ciasteczka imbirowe przez 15-20 minut. Wypieczone ciasteczka imbirowe przełóż do puszki i trzymaj zamknięte, by nie straciły swojej kruchości. Będą doskonałą przekąską do filiżanki kawy i kubka herbaty. Smacznego!.