Kto powinien pić kawę zbożową?
Kawa zbożowa to dobra alternatywa dla tradycyjnej kawy! Jest to jednak napój bezkofeinowy, tylko o podobnym smaku do prawdziwej kawy. Dostępna w wersji rozpuszczalnej, do gotowania lub w formie ekspresowych torebek do zaparzania. Składa się z prażonego żyta, buraka cukrowego i cykorii. Kawa zbożowa przywędrowała do Polski z Prus, pod koniec XVIII wieku. Początkowo pita jedynie na Śląsku i w Wielkopolsce, później zyskała popularność w innych częściach krajach.
Na początku kawę zbożową piły uboższe warstwy społeczeństwa, ale dzisiaj jest chętnie pijana niezależnie od statusu materialnego. Z dobrodziejstw kawy zbożowej korzystają te osoby, które nie powinny pić tradycyjnej kawy.
Kawa zbożowa i jej właściwości zdrowotne
Zaparzona kawa zbożowa dobrze smakuje z dodatkiem mleka, cukru lub miodu. Do kubka takiej kawy warto dosypać także szczyptę cynamonu, wanilii lub kakao. W przeciwieństwie do tradycyjnej kawy, zbożowa wersja może być pita dość często – zarówno rano i popołudniu, jak i wieczorem.
Nie będzie powodowała problemów ze snem.
Kawa zbożowa ma również wiele zdrowotnych właściwości. Warto pijać ją do śniadania, ponieważ wspomaga cały proces trawienia, a także ułatwia przyswajanie wapnia z pożywienia. „Zbożówka” jest także bogata w substancje odżywcze, takie jak węglowodany i białko. Ceni się ją za zawartość błonnika, magnezu, selenu i przeciwutleniaczy.
Cykoria pozytywnie wpływa na naszą florę bakteryjną w jelitach, a tym samym usprawnia proces odchudzania. Kawa zbożowa będzie zatem idealnym dodatkiem do menu osób będących na diecie.
Dla kogo kawa zbożowa?
Wbrew pozorom, kawa zbożowa ma działanie pobudzające i to mimo braku kofeiny! Spora zawartość węglowodanów to spora dawka energii. Kawa zbożowa nie uzależnia tak jak kawa tradycyjna, dlatego może być często pita. Kto powinien pijać kawę zbożową? Mogą ją pić dzieci, osoby na diecie, a także osoby cierpiące na wrzody żołądka i osoby chore na serce.
Kawa zbożowa będzie dobrym wyborem dla tych, którzy z różnych powodów nie powinni pić tradycyjnej kawy.