Tradycja kulinarna Północnych Indii
Kuchnia północnych Indii charakteryzuje się tym, że olbrzymi wpływ na nią miała kultura islamu. Muzułmańscy władcy z dynastii Wielkich Mongołów przez wiele wieków kształtowali przyzwyczajenia kulinarne tamtejszej ludności takie, jak unikanie spożywania wieprzowiny i skłonność do łagodniejszych potraw, opartych głównie na drobiu a przede wszystkim takich, w których stosuje się kurczaka. Na tej kuchni także wzorowane jest menu większości indyjskich restauracji w Polsce. Bardzo popularnym pożywieniem są tutaj podpłomyki z maki pszennej.
Mają one kształt dużych placków. Je się tutaj dużo mięsa koziego i baraniego oraz wspomnianego wcześniej drobiu. Wiele potraw jest tutaj przygotowywanych „po mongolsku”. Do pieczenia mięsa i chleba używa się tutaj specjalnych, także pochodzących z mongolskiej tradycji, piekarników w kształcie beczek.
Nazywają się one tanduri i nadal się ich używa. To właśnie na północy tak popularne jest curry cyzli mięso duszone z wieloma przyprawami podawane ze specjalnie przyrządzonymi warzywami oraz różnymi pilawami. Do każdego prawie posiłku podaje się gotowaną soczewicę. Desery zaś przyrządza się głównie z mleka.
Także herbatę gotuje się z mlekiem i cukrem.