Witaminy z grupy B
Szereg naukowych badań prowadzonych w trakcie wysiłku fizycznego, przed i po treningu, pokazuje, że sportowcy wykazują duże zapotrzebowanie na witaminy z grupy B.
Ogromne obciążenia fizyczne, ich różnorodność i ciągłość, wpływają na znaczące obniżenie się poziomu tego składnika.
Dochodzi do tego jeszcze utrata tychże witamin w wyniku wydalania ich z potem ludzkim, dlatego też tak ważne jest urozmaicenie żywienia o potrawy i ich części składowe, zawierające całe bogactwo tychże witamin.
Ponieważ witaminy z grupy B mają duże znaczenie w utlenianiu kwasów tłuszczowych, wpływają na glikolizę, biorą aktywny udział w przemianach zarówno węglowodanów, tłuszczów jak i białek, dlatego też niezbędne jest spożywanie ich większych ilości tak, aby nie doprowadzić do powstawania niedoborów.
Jak wiemy każde niedobory trudniej się uzupełnia, dlatego też każdy ze sportowców powinien dbać o to, aby w jego codziennej karcie dań, znalazły się takowe, które zawierają duże ilości witamin ze wspomnianej wcześniej grupy.